Joske en Peter

Vastenaovend 2022 27, 28 februari en 1 maart

"Blie daat Joske eure tillefoon in mien binnetaes haet gestopt!"

 

1. Peter en Joske

 

Naam:  Joske Van Wegberg - Peeters & Peter van Wegberg

Leeftijd: 26 jaar & 38 jaar 

Woonplaats: Samenwonend in Horst

Liefde ontstaan op : Niet in één zin te omschrijven, lees ons verhaal hieronder

 

 

 

 

 

 

Hoe IS JULLIE LIEFDE ONTSTAAN? 

Onze eerste ontmoeting was tijdens het gemeentetreffen in ‘De Torrekoel’ in Kronenberg, op 12 december 2009. Peter zat in de raad van elf en Joske had de liedjesavond, datzelfde jaar, gewonnen met het nummer ‘Wiedeweg’. 

Tijdens het optreden had Peter het gevoel dat Joske dit voor hem aan het zingen was. Beiden raakten gedurende de avond aan de praat en er ontstond een ware vonk!

Op dat zelfde moment kwam Joske haar oom naar Peter en zei dat Joske een stuk jonger was. Peter geloofde dit niet en vroeg naar Joske haar leeftijd (Joske was toen nog 15 jaar jong). Dit verbaasde Peter en kon het maar lastig bevatten want ‘Geej praot veul wiezer aas en jong megje’.

Aangekomen op ’t Wilhelminaplein, kwam deze avond kwam tot een einde. Peter moest naar het toilet en hield dit niet meer tot thuis, alles was al dicht. Omdat wildplassen niet is toegestaan ;-) , ging hij langs bij zijn ouders (wat op de route lag). Tijdens het toiletbezoek ging er een telefoon af, die niet van hem was!

Deze telefoon zat ‘verstopt’ in de binnenzak van zijn raadskostuum. Peter nam op, aan de telefoon was Jori (waar Joske samen mee zong). Jori gaf aan dat ik Joske haar telefoon in mijn hand had en of Joske mijn telefoonnummer mocht, zodat zij de telefoon op te halen. Op die manier heeft Joske het in contact blijven ietwat versneld.

Weken en maanden gingen voorbij. Er groeide een band en we moesten beiden een aanvankelijk toch wel lastige keuze maken, vanwege het leeftijdsverschil. 

Ga je voor een relatie, of roep je het een halt toe. Maar al snel bleek dat we elkaar niet wilden missen. Het gevoel van liefde overwon!

Joske-en-Peter-2

In 2015 heeft Peter Joske ten huwelijk gevraagd ten overstaan van een goed gevulde Mèrthal. Een bizar mooi moment, waar wel wat organisatie aan vooraf ging. Joske had dit absoluut niet zien aankomen. We hadden inmiddels 5 jaar een relatie en waren klaar voor een volgende stap.

Joske: "Ik had dit inderdaad niet durven hopen. Vrienden en familie wisten allemaal dat Peter het aanzoek ging doen. Ik had gevoelsmatig als enige niets in de gaten. Het was een geweldig moment waar we heel fijn op terug kijken."

In 2016 zijn we getrouwd. Aan deze dag denken we nog vaak terug. We hebben een geweldige ceremonie en feest gehad. Alles en iedereen die hier op enige manier bij betrokken was, heeft bijgedragen aan een van de mooiste dagen van ons leven.

Joske: "Het allermooiste was dat onze oudste zoon toen met ons ‘mee’ mocht trouwen. Ik was toen 27 weken zwanger."

 

WAAR HEBBEN JULLIE ELKAAR ONTMOET?  

Onze eerste ontmoeting was tijdens het gemeente treffen in ‘De Torrekoel’ in Kronenberg, op 12 december 2009. Peter zat in de raad van elf en Joske had de liedjesavond, datzelfde jaar, gewonnen met het nummer ‘Wiedeweg’.

 

 

Joske-en-Peter-3

Wat is Carnaval geweest op het overspringen van de vonk?

Alles! Kijk waar we nu staan. We zijn, op het moment van schrijven, alweer bijna 11 jaar samen! We hebben een dak boven ons hoofd, we zijn gelukkig getrouwd en hebben dit bezegeld met twee prachtige zoontjes Sep (4 jaar) en Jules (bijna 2). Ook wel erg speciaal is dat Jules op carnavalszondag (2019) is geboren. Hier werd door de D’n Dreumel aandacht aan geschonken, wat we nooit meer zullen vergeten. Ooit wel eens een slaapkamer gezien met daarin zo’n 24 Ald Preense en de burgemeester? Dat was geweldig!

 

 

Zouden jullie zonder carnaval ook bij elkaar gekomen zijn, zo niet wat had je dan gemist?


Peter: "Ik denk niet dat we elkaar zo direct hadden gesproken als op die bewuste avond. Maar mogelijk wel later in het vastenaovesseizoen. Peter zat bij de raad van elf en Joske en Jori waren de winnaars van de liedjesavond. Dus het was zeer waarschijnlijk dat we elkaar toch wel vaker zouden zien tijdens het seizoen. Gelukkig was dit ook het geval."

 

Hebben jullie een Carnavalslied waaraan jullie speciale herinneringen hebben? Of welk Carnavalslied symboliseert jullie liefde? 


Het is heel voor de hand liggend, maar dan is dat toch ‘Wiedeweg’. Al hebben we ook mooie herinneringen aan andere vastenaovensliedjes, de echte ‘evergreens’ die bijna iedereen wel kent.

Welk Carnavals moment is jullie speciaal bijgebleven? 


Voor Joske was dit het moment van het aanzoek in de Mèrthal op carnavalsmaandag, na de prijsuitreiking in 2015.

Voor Peter was dit zelfde moment erg speciaal. Wat echter ook heel speciaal was, was het vragen om Joske haar hand aan haar ouders. 
Dit deed ik in het café gedeelte van onze residentie. De gehele schoonfamilie was aanwezig in de zaal, omdat een neef van Joske adjudant was geworden. Ik vroeg eerst Huub en daarna Marion om de hand van Joske. De reactie van hun beide was heel erg bijzonder te noemen. Ik zou dit moment het beste kunnen omschrijven als het gevoel dat je in een warm bad stapt hahaha. Alleen maar blije gezichten!

 

Als Carnaval niet zou bestaan dan …. ? 


Peter: "Dan weet ik niet of we het daadwerkelijk zouden missen. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat inwoners van het Dreumelriëk deze machtige traditie opnieuw zouden uitvinden."

De invloed van Carnaval op onze relatie is… ? 


Het drukt een hele grote stempel op ons leven. Een prettige stempel. We houden er jaarlijks geweldige herinneringen op na. Alle gebeurtenissen passeren de revue wel een keer.
We leven er, net als zovelen met ons, echt naar toe. Het betekent erg veel voor ons, en onze kids, die gelukkig ook ‘verslaafd’ zijn aan dit virus (om even in de huidige termen te spreken).

 

Wat is jullie meest romantische diner tijdens Carnaval? 


Peter: "Dat kan ik me niet meer zo goed herinneren. Niet zo zeer van de drank, maar omdat we gedurende de vastenaovend gezegend zijn met meerdere plekken waar we kunnen en mogen aanschuiven. Dit gebeurt eigenlijk elk jaar wel, of bij vrienden van schoonouders, of bij de vriendinnen van Joske."

Joske: "Waarschijnlijk zal dit gewoon de frietkraam of de pizzeria zijn. Snel eten en weer door!"

Hoe reageerde jouw omgeving? 


Peter: "Op onze relatie? Heel wisselend. Ik heb het behoorlijk voor de kiezen gehad. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meningen verdeeld waren. Sommige hadden echt een probleem met ons leeftijdsverschil, maar anderen repten er met geen woord over, vonden het alleen maar leuk en waren vol lof over onze durf."

Joske: "Mijn omgeving reageerde goed. Familie en vrienden vonden het leuk en reageerden fijn. Voor Peter vond ik dit moeilijker omdat ik zag dat hij het hier wel moeilijk mee had."

 

Wat is het uiterste wat je hebt gedaan om de ander te veroveren? 


Peter: "Ik moest toch wel enkele gedachtes en ‘angsten’ overboord gooien. Het is nogal een stap als je een relatie aangaat met iemand die 11+ jaar jonger is dan jezelf. Dat heeft voor mijn gevoel wel wat voeten in de aarde gehad en dus ben ik daarin tot het uiterste gegaan."

Jullie zijn ervaringsdeskundigen,
hebben jullie nog tips voor een vrijgezel of iemand met een geheime liefde? 


Als je iemand echt leuk vindt, laat dit dan gewoon merken aan degene. Kijk maar wat er van komt. Trek je helemaal niets aan, wat anderen hierover zeggen. Volg je gevoel. Dat is vaak toch de beste keuze of beslissing die je kunt maken.

Je moet later nooit tegen jezelf zeggen, had ik het maar geprobeerd. Je weet nooit waar jullie eindigen.