Neejs

Vastenaovend 2025 2, 3 en 4 maart

Een kleurrijke carnaval

23 februari 2012

De pèkskes mogen de kast weer in en het gewone kloffie kan weer aan. Sommige carnavalsvierders hebben nog een paar dagen vrij om de kater te verwerken en anderen zijn alweer hard aan het werk. Met hier en daar een flinke sneeuw- of hagelbui en daarna juist weer een lekker voorjaarszonnetje was carnaval dit jaar een feest van wisselende seizoenen.

Carnaval in Horst aan de Maas barstte los met maar liefst dertien optochten, een sleuteloverdracht en ontelbaar veel prinsenballen, kindermiddagen, liedjesavonden en andere activiteiten.

De politie van Horst aan de Maas liet in een reactie weten dat het een rustige carnaval was in de gemeente. “Carnaval is rustig verlopen. En dat is fijn, het moet vooral gewoon een feest blijven”, vertelt een woordvoerder. “Met zo’n feesten zoals carnaval is er af en toe wel wat trammelant of wat opstootjes, maar als wij dan komen is het redelijk snel over.

Het enige incident waarbij het echt mis ging was in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Wilhelminaplein in Horst. Daar is iemand opgepakt op verdenking van zware mishandeling.”

Die persoon is na verhoor in overleg met justitie vrijgelaten. Zijn dossier is overgedragen aan justitie en die gaat de strafmaat bepalen. Volgens een wijkagent reden bij de kinderoptochten in Meerlo en Sevenum twee bestuurders door nadat een verkeersregelaar een stopteken had gegeven. Dit leverde hen een boete van 340 euro op.

Na een jaar van afwezigheid was burgemeester Van Rooij zondagochtend weer in de Mèrthal in Horst voor de sleuteloverdracht. Vijftien prinsen uit zestien dorpen kregen de sleutel tot de gemeente symbolisch overhandigd van de burgervader. De bijeenkomst werd dit jaar georganiseerd door carnavalsvereniging Dun Ezelskop uit Sevenum.

Op de foto een beeld uit de optocht van cv de Vlaskop uit Melderslo. De muzikanten maken onderdeel uit van joekskapel Klaor Taal. De joekskapel zette in de optocht voor de laatste keer de bloemetjes buiten.

Bron: HALLO Horst aan de Maas