Jubileumboek

Vastenaovend 2025 2, 3 en 4 maart

Honderden foto’s met duizenden Dreumels uit deze 55 jaar laten zien hoe mooi carnaval is en op welke wijze dit in Dreumelland gevierd wordt. Een mooi lees-, maar vooral ook kijkboek over 55 jaar Dreumel.  Het jubileumboek is voor € 22,- te verkrijgen bij BRUNA Horst.

Op 9 november 1962 werd de oprichtingsvergadering gehouden van carnavalsvereniging  d’n Dreumel en werd Cafe Cox aangewezen als residentie. Dit jaar bestaat derhalve d’n Dreumel dus 5 x 11 jaar. Reden voor het uitbrengen van een jubileumboek, geschreven in het Nederlands,  over  55 jaar “Dreumelrijk”. Op zondag 12 november 2017 wordt het boek in de Mèrthal  aan alle leden van de vereniging gepresenteerd. 

De elf personen die op 9 november 1962 de vereniging oprichtten, konden destijds niet bevroeden dat in 2017 de vereniging bijna 160 leden telt  en door middel van 23 commissies de carnaval in Horst organiseert. 

In totaal worden er jaarlijks 40 carnavals-evenementen georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen op diverse locaties. Het jubileumboek geeft een mooi beeld van deze  55 jaar. Een boek van 300 pagina’s met  meer dan 400 foto’s laat zien hoe in de vroegere jaren carnaval werd gevierd en hoe het heden ten dage wordt gedaan. 

Opgebouwd rond items als “Horst, hoe het zingt, lacht en danst”,  waarin je kunt lezen en zien welke lokale artiesten, zangers, dansers, buutreedners, joekskapellen,  in de loop van de voorbije jaren hun aandeel hebben bijgedragen  in het succes van carnaval. “ Van zaal Juliana tot de Mèrthal  en van Wie van de Drie tot de Titanic”, het item over de Prinsenproclamaties van de 55 Prinsen, waarvan de 1e, Prins Rinus I Janssen,  wel de meest legendarische is gebleken. 

Daarnaast komen natuurlijk de duizenden  deelnemers aan de optochten aan bod, evenals de verenigingen die de Boerenbruiloften organiseerden , maar ook  Carnavalskrant “de Klos” is in woord en beeld te lezen en te zien.

Het jubileumjaar 2016-2017 is een hoofdstuk apart, en geeft een mooi duidelijk beeld van de vele activiteiten waar de carnavalisten uit het Dreumelland zich amuseren.  Het zijn vooral de vele foto’s die dit beeld goed zichtbaar maken. 

Uit elke periode van de 5 x 11 jaren, te beginnen met 1962-1973, worden wetenswaardigheden of gebeurtenissen beschreven. Zo kan men lezen dat in 1973 d’n Dreumel bijna, als gevolg van financiële problemen rondom het BCL – Treffen in 1970, failliet ging. Het kwam desondanks toch goed. 
Ook komt André Rieu ter sprake, die in 1995, bij het 3 x 11 jarig bestaan,  met zijn orkest een concert gaf in de Mèrthal, dat toen rond de 1700 bezoekers telden uit de gehele regio. 

Een aantal oud-Horsternaren vertellen hun verhaal over carnaval vieren in hun jeugd. O.a. Renée van Wegberg (momenteel te zien in de Musical in de rol van Liesbeth List) en  Dirk Marcellis ( profvoetballer bij PEC Zwolle), vertellen over de manier waarop zij carnaval op straat máár ook in de Mèrthal en in de zalen vierden.