Neejs

Vastenaovend 2025 2, 3 en 4 maart

Carnaval

23 februari 2012

Het is allemaal achter de rug, de bonte kleding kan weer voor een jaar de kast in en de diverse verenigingen kunnen weer tot hun normale activiteiten terugkeren. Natuurlijk, het Limburgse feest-van-plezier is met geen andere festiviteit te vergelijken.

Je moet er bij en in opgegroeid zijn, wil je de sfeer goed kunnen proeven, met het bier zal dit nog wel gaan. Maar voor redelijk nuchtere, niet van oorsprong Limburgers, is de carnaval iets voor mensen die een paar dagen per jaar uit hun anonimiteit kunnen treden om gewapend met steek en staf de blits te maken. Het ‘alaaf’ klinkt uit hun monden dan zeer profaan als ‘zalig zijn de mensen die van het drinken dorst krijgen’. Goed, dat mag allemaal en er zijn lieden genoeg die aan de carnaval flink verdienen.

Er worden tijdens die dolle dagen echter ook verschillende mooie evenementen georganiseerd. Zo was er bijvoorbeeld een Carnavalsconcert in het Gasthoes in Horst dat werd gegeven door het Harmonie-Orkest Noord-Limburg. Voor de bezoekers werd het een bijzondere avond met zeer veel verrassingen. Behalve fraaie muziek was daar ook de buut van Pierre van Helden, de zang van Geert Ebisch en het onovertroffen trio Da Ma Zoeë. Het orkest overtrof zichzelf met het nummer Symphofiasco dat werd gedirigeerd door een fantastische grapjas die normaal ook in het orkest speelt. Natuurlijk zijn er in de hele regio dit soort evenementen die worden gedragen door veel enthousiaste vrijwilligers en niet te vergeten idem sponsors. Maar die ene avond in het Gasthoes maakte voor de carnavaleske buitenstaanders zeer veel goed, nog even en dan gaat ook die categorie zwierend en hossend op pad, Weg van d’n Aanrech zullen we maar zeggen of beter nog : Höf de glazer in de lôch, want weej zien mit man genôg.

Bron: HALLO Horst aan de Maas