Neejs

Vastenaovend 2024 11, 12 en 13 februari

Hôrster Laesplaenkske

13 november 2017

Ruim 30 jaar nadat UVB het eerste Horster leesplankje op de markt bracht, presenteert de Kloscommissie in het kader van het 55-jarig jubileum van C.V “D’n Dreumel” de opvolger. De presentatie van dit tweede “Hôrster Laesplaenkske” vindt a.s. zondag 19 november plaats tijdens de zittingsmiddag “Oêt de alde doës” in de Mèrthal. 

In Horst wordt nog veel dialect gesproken (en geschreven), maar dat dialect is, o.a. door invloeden van het Nederlands en de moderne media, voortdurend aan verandering onderhevig. Daardoor dreigen woorden (als bijvoorbeeld “perdjespeul”) te verdwijnen. De Kloscommissie heeft een 18-tal van deze “bedreigde” woorden verzameld, Mart van den Munckhof heeft er geweldige tekeningen bij gemaakt en de grafische verzorging was in handen van Rob van den Beuken. Welke woorden er, behalve “perdjespeul” nog meer op het plankje voorkomen, gaan we nog niet verklappen. Overigens is het leesplankje er ook in een placematvariant (aetmat).  Plankje en placemat zijn uiteraard zondag in de Mèrthal te koop.

Vanaf maandag 20 november zijn het leesplankje en de placemat o.a. verkrijgbaar bij Bruna, VVV Horst, tankstation Vissers, slagerij Joosten en bij “de Leste Geulde”.

De prijs van het leesplankje bedraagt € 11,-, die van de placemat € 4,-.